Grzyby w
środowisku oraz gospodarce człowieka – od starożytności do współczesności
(korzyści i zagrożenia). Bogactwo gatunkowe i różnorodność grzybów. Podstawowe
elementy budowy struktur wegetatywnych i generatywnych. Miejsce grzybów w
świecie organizmów żywych – podstawy taksonomii, charakterystyka najważniejszych
grup. Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych warunkujących rozwój,
rozmnażanie i rozprzestrzenienie grzybów. Relacje między grzybami i innymi
organizmami (pasożytnictwo, saprobizm, mutualizm) – najważniejsze grupy
biologiczno-ekologiczne. Grzyby chorobotwórcze oraz powodujące choroby
przechowalnicze.
Gatunki grzybów jako organizmy „workhorse" w biotechnologii. Metody hodowli grzybów (powierzchniowa, wgłębna i bioreaktorowa). Zastosowanie grzybów jednokomórkowych i strzępkowych w biotechnologii: organizmy modelowe, fermentacje, produkcja enzymów, białek rekombinowanych, antybiotyków i nowych związków o aktywności biologicznej. Zastosowanie w produkcji żywności (m.in. produkcja białka pochodzenia grzybowego) i ochronie środowiska. Uprawa grzybów wielkoowocnikowych i ich wykorzystanie jako źródła substancji biologicznie czynnych.
- Učiteľ: Wiesław Mułenko
- Učiteľ: Mariusz Trytek
- Učiteľ: Adrian Wiater
Celem kursu końcowy egzamin z zagadnień dotyczacych procesów poprzedzającymi
fermentację (upstream processing). Są to procesy jednostkowe, które
obejmują izolację/pozyskanie i badanie przesiewowe mikroorganizmów,
ulepszenie szczepu w celu wytworzenia tanio dużych ilości pożądanego
produktu przemysłowego, konserwację i przechowywanie szczepów,
przygotowanie inokulum, wybór substratu do produkcji, optymalizację i
opracowanie odpowiednich podłoży produkcyjnych i ich sterylizację.
Ponadto egzamin obejmuje podstawowe zagadnienia z procesów bioreaktorowych obejmujące przede wszystkim: podział, typy i zastosowania bioreaktorów, sposoby prowadzenia procesów bioreaktorowych, opracowywania optymalnych warunków bioprocesu, ogólne zasady zmiany skali bioreaktorów, problemy operacyjne i użytkowe związane m.in. z napowietrzaniem pożywek, termostatowaniem, mieszaniem i likwidacją piany. Omówione zostaną także: dobór wyposażenia pomiarowego i pomocniczego oraz zastosowania, budowa i zasada działania wybranych bioczujników.
- Učiteľ: Mariusz Trytek
- Učiteľ: Adrian Wiater