Opcje zapisów

Grzyby w środowisku oraz gospodarce człowieka – od starożytności do współczesności (korzyści i zagrożenia). Bogactwo gatunkowe i różnorodność grzybów. Podstawowe elementy budowy struktur wegetatywnych i generatywnych. Miejsce grzybów w świecie organizmów żywych – podstawy taksonomii, charakterystyka najważniejszych grup. Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych warunkujących rozwój, rozmnażanie i rozprzestrzenienie grzybów. Relacje między grzybami i innymi organizmami (pasożytnictwo, saprobizm, mutualizm) – najważniejsze grupy biologiczno-ekologiczne. Grzyby chorobotwórcze oraz powodujące choroby przechowalnicze.

Gatunki grzybów jako organizmy „workhorse" w biotechnologii. Metody hodowli grzybów (powierzchniowa, wgłębna i bioreaktorowa). Zastosowanie grzybów jednokomórkowych i strzępkowych w biotechnologii: organizmy modelowe, fermentacje, produkcja enzymów, białek rekombinowanych, antybiotyków i nowych związków o aktywności biologicznej. Zastosowanie w produkcji żywności (m.in. produkcja białka pochodzenia grzybowego) i ochronie środowiska. Uprawa grzybów wielkoowocnikowych i ich wykorzystanie jako źródła substancji biologicznie czynnych.

Zapisywanie samodzielne (Student)
Zapisywanie samodzielne (Student)