Grzyby w
środowisku oraz gospodarce człowieka – od starożytności do współczesności
(korzyści i zagrożenia). Bogactwo gatunkowe i różnorodność grzybów. Podstawowe
elementy budowy struktur wegetatywnych i generatywnych. Miejsce grzybów w
świecie organizmów żywych – podstawy taksonomii, charakterystyka najważniejszych
grup. Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych warunkujących rozwój,
rozmnażanie i rozprzestrzenienie grzybów. Relacje między grzybami i innymi
organizmami (pasożytnictwo, saprobizm, mutualizm) – najważniejsze grupy
biologiczno-ekologiczne. Grzyby chorobotwórcze oraz powodujące choroby
przechowalnicze.
Gatunki grzybów jako organizmy „workhorse" w biotechnologii. Metody hodowli grzybów (powierzchniowa, wgłębna i bioreaktorowa). Zastosowanie grzybów jednokomórkowych i strzępkowych w biotechnologii: organizmy modelowe, fermentacje, produkcja enzymów, białek rekombinowanych, antybiotyków i nowych związków o aktywności biologicznej. Zastosowanie w produkcji żywności (m.in. produkcja białka pochodzenia grzybowego) i ochronie środowiska. Uprawa grzybów wielkoowocnikowych i ich wykorzystanie jako źródła substancji biologicznie czynnych.
- Nauczyciel: Wiesław Mułenko
- Nauczyciel: Mariusz Trytek
- Nauczyciel: Adrian Wiater