Celem kursu końcowy egzamin z zagadnień dotyczacych procesów poprzedzającymi
fermentację (upstream processing). Są to procesy jednostkowe, które
obejmują izolację/pozyskanie i badanie przesiewowe mikroorganizmów,
ulepszenie szczepu w celu wytworzenia tanio dużych ilości pożądanego
produktu przemysłowego, konserwację i przechowywanie szczepów,
przygotowanie inokulum, wybór substratu do produkcji, optymalizację i
opracowanie odpowiednich podłoży produkcyjnych i ich sterylizację.
Ponadto egzamin obejmuje podstawowe zagadnienia z procesów bioreaktorowych obejmujące przede wszystkim: podział, typy i zastosowania bioreaktorów, sposoby prowadzenia procesów bioreaktorowych, opracowywania optymalnych warunków bioprocesu, ogólne zasady zmiany skali bioreaktorów, problemy operacyjne i użytkowe związane m.in. z napowietrzaniem pożywek, termostatowaniem, mieszaniem i likwidacją piany. Omówione zostaną także: dobór wyposażenia pomiarowego i pomocniczego oraz zastosowania, budowa i zasada działania wybranych bioczujników.
- Nauczyciel: Mariusz Trytek
- Nauczyciel: Adrian Wiater