Cele: Podstawowym celem jest zapoznanie uczniów z zawodem i umiejętnościami cukiernika. Dzięki teoretycznym i samodzielnym zajęciom praktycznym, zadaniom domowym oraz indywidualnemu wsparciu nauczycieli uczestnik kursu zdobędzie bazę wiedzy i doświadczenie zawodowe. Nauczy się tworzyć torty piętrowe.


Po ukończeniu uczestnik:

  • Posiada umiejętności konieczne do właściwego wykonania tortu piętrowego
  • Zna przepisy na podstawowe kremy do tynkowania i przekładania
  • Wie jak transportować tort piętrowy oraz jak postępować w sytuacjach kryzysowych
  • Może podjąć się pracy w cukierni przy wykonywaniu tortów zarówno jedno, jak i kilku piętrowych

Struktura kursu: 

  1. Zajęcia (każda lekcja jest dostępna jeden raz w tygodniu, biorąc pod uwagę, że praca domowa z poprzedniej lekcji została wykonana). 
  2. Praca domowa (forma testowa lub praktyczna z weryfikacją i opinią). 
  3.  Wsparcie (każdy uczestnik kursu może uzyskać pomoc koordynatora procesu nauczania). 
  4.   Podsumowanie (uzyskanie certyfikatu potwierdzającego kompetencje).

Zawartość kursu:

  • Temat numer 1 – Narzędzia i materiały. Na pierwszej lekcji dowiesz się jakich materiałów i przyrządów potrzebujesz by wykonać tort piętrowy.
  • Temat numer 2 - Wsporniki. Na drugiej lekcji dowiesz się czym są wsporniki, jakie należy wybrać i jak je prawidłowo zamontować.
  • Temat numer 3 – Tynkowanie. Na trzeciej lekcji dowiesz się jak wykonać tynk idealny i jak prawidłowo otynkować tort.
  • Temat numer 4 -  Składania tortu piętrowego. Na czwartej lekcji dowiesz się prawidłowo złożyć tort piętrowy.  
  • Temat numer 5 – Transport. Na piątej lekcji dowiesz się jak przewozić tort piętrowy by nie został uszkodzony.
  • Temat numer 6 - Sytuacje awaryjne. Na szóstej lekcji dowiesz się co może nas zaskoczyć - jak zapobiegać, jak sobie poradzić razie wpadki.


Warunki uzyskania zaświadczenia: Po pomyślnym ukończeniu kursu otrzymasz dyplom w formie elektronicznej, który możesz wydrukować samodzielnie.