Tematyka

  • Wykład ogólnouniwersytecki

     

    Cukier w pigułce - fakty i mity


    Prowadząca: dr Marzanna Paździoch-Czochra (Wydział Biologii i Biotechnologii)

    Czas trwania:
    15 godzin w formule online

  • Wykład 1

    Informacje organizacyjne.

    Cukry- węglowodany: historia, album rodzinny


  • Wykład 2

    Cukrowe kryjówki


  • Wykład 3

    Fascynująca przemiana materii; Cukrowy rollercoaster; Cukier owocowy a sprawa błonnika


  • Wykład 4

    Słodziki – słodka alternatywa? Cukrowy blues

  • Wykład 5

    Cukrowe zawirowania- nietolerancje; Wielowymiarowy wpływ cukru na organizm: insulinooporność, cukrzyca, otyłość


  • Wykład 6

    Wielowymiarowy wpływ cukru na organizm: nowotwory, starzenie, choroby sercowo-naczyniowe


  • Wykład 7

    Wielowymiarowy wpływ cukru na organizm: sen, system immunologiczny, stany zapalne, problemy stomatologiczne


  • Wykład 8

    Cukrowy rabuś biosubstancji