Wirtualny Kampus w pracy dydaktycznej na UMCS

Wirtualny Kampus w pracy dydaktycznej na UMCS

par Lidia Jarska,
Nombre de réponses : 10

Szanowni Państwo,

w związku z zaistniałą sytuacją zarządzające Wirtualnym Kampusem Biuro ds. Zdalnego Kształcenia UMCS pracuje obecnie w systemie zdalnym i cały czas pozostaje do Państwa dyspozycji.

Utworzyliśmy dla Państwa forum dyskusyjne do bieżącego kontaktu z Biurem; forum wsparcia i pomocy z naszej strony, służące do bieżącego informowania Państwa o działaniu platformy e-learningowej naszej Uczelni i dostępnych narzędziach do zdalnego kształcenia.

Prosimy zamieszczać tu pytania, wątpliwości, uwagi i wskazówki, nadając wątkom tytuł odzwierciedlający poruszaną w nich problematykę. Ułatwi to dostęp do informacji wszystkim pracownikom zainteresowanym tym samym tematem.

Jesteśmy tu dla Państwa i będziemy służyć Wam naszą radą i pomocą, ale w założeniu przestrzeń tego forum ma być również miejscem dyskusji nauczycieli akademickich UMCS o wykorzystaniu Wirtualnego Kampusu w pracy dydaktycznej, miejscem wymiany pomysłów i dzielenia się doświadczeniem w zakresie e-learningu.
Zapraszamy tu przede wszystkim dydaktyków, którzy w tej wyjątkowej sytuacji rozpoczynają pracę na Wirtualnym Kampusie, ale także tych z Państwa, którzy od dawna są na nim obecni.

Małgorzata Grad-Grudzińska
Lidia Jarska

Biuro ds. Zdalnego Kształcenia UMCS

En réponse à Lidia Jarska

Odp: Wirtualny Kampus w pracy dydaktycznej na UMCS

par Przemysław Wiatr,

Dzień dobry, 

a czy wiedzą coś Panie na temat zaleceń naszych władz rektorskich? Mamy rekomendację Ministra Nauki, żeby przechodzić w tryb dydaktyki online, ale w zasadzie wciąż nie wiemy, czy możemy prowadzić w ten sposób zajęcia w czasie trwania kwarantanny. 

Pozdrawiam serdecznie,

Przemysław Wiatr 

En réponse à Przemysław Wiatr

par Agnieszka Szuster-Ciesielska,

Ja również jestem wykładowcą i od lat korzystam z Kampusa. Niezależnie od decyzji Rektora, zawsze można studentom udostępnić materiały wykładowe w postaci plików pdf, czy filmów. 

Pozdrawiam,

Agnieszka Szuster-Ciesielska

En réponse à Przemysław Wiatr

par Lidia Jarska,

Dzień dobry,

na naszej Uczelni jeszcze nie ma stosownych zarządzeń, czekamy na decyzje Władz rektorskich.

Pozdrawiam serdecznie
LJ

Zajęcia online a zawieszenie zajęć

par Anna Granat,
Szanowni Państwo, ponieważ nie ma stosownego komunikatu Rektora czy dziekanów wielu z Was ma dylemat: prowadzić zajęcia online czy nie?  Ja takie zajęcia już prowadzę, za wiedzą i ustną zgodą bezpośredniego przełożonego, zgodnie z  „Rekomendacjami MNiSW dotyczącymi kształcenia zdalnego” (https://www.gov.pl/web/nauka/rekomendacje-mnisw-dotyczace-ksztalcenia-zdalnego
Mam jednak problem z działaniem Wirtualnego Kampusu, więc staram się być w kontakcie z jego administracją, a zajęcia prowadzę na razie dzięki komunikacji ze studentami przez USOS.

par Anna Lada,

Dzień dobry,

chciałabym dołączyć do grupy nauczycieli akademickich, by móc zaplanować kursy dla Studentów.

Pozdrawiam,

Anna Lada

En réponse à Anna Lada

par Lidia Jarska,

Dzień dobry,

już ma Pani stworzone miejsce do prowadzenia kursów i nadane uprawnienia autora kursów.

Pozdrawiam
LJ

par Aksel Kobiałka,

Kontakt z pomocą jest utrudniony - telefony maile ani na pytania zadane na forum pozostają bez odpowiedzi. 

Proszę o pilny kontakt !

En réponse à Aksel Kobiałka

par Lidia Jarska,

Bardzo mi przykro, że otrzymał Pan odpowiedź na maila niespełna dwa dni po jego wysłaniu, ale naprawdę mamy (już coraz mniej) zapełnioną skrzynkę.
Pozdrawiam
LJ